Anunt SRF 2013

Stimati colegi,
 
Desi pentru multi dintre dumneavoastra ceea ce vreau sa va comunic nu mai reprezinta un element de noutate, va adresez rugamintea ca intr-un moment de ragaz sa lecturati cele „cateva” fraze de mai jos, mai cu seama ca pana la olimpiada nationala mai sunt cateva saptamani:
 
 
Dupa cum stiti, Societatea Romana de Fizica (SRF) acorda de cativa ani un premiu special la Olimpiada Nationala de Fizica (ONF).
Pentru cresterea implicarii SRF in activitatile desfasurate in invatamantul preuniversitar de fizica, anul trecut filiala Iasi a SRF a initiat un proiect prin care:
– sa mentina si sa creasca interesul pentru fizica al elevilor pasionati
– sa scada migrarea elevilor pasionati la fizica spre alte discipline scolare printr-o recompensare adecvata a succesului lor
– sa creasca interesul profesorilor de fizica din gimnazii si licee pentru SRF cu scopul formarii unui grup profesional organizat si puternic, sub egida SRF, capabil sa influenteze in bine deciziile guvernamentale privitoare la invatamantul romanesc de fizica. SRF ofera o tribuna credibila pentru libera exprimare profesionala, de la care se poate sustine necesitatea orientarii pro-stiintifice a invatamantului romanesc intr-o societate a stiintei si tehnologiei din ce in ce mai sofisticate!
 
 Ce am realizat anul trecut (2012)?
 
Deoarece metodologia-cadru a MEN de organizare si desfasurare a competitiilor scolare prevede acordarea de foarte putine premii (pentru aproximativ 15% dintre elevii participanti):
 
[art. 55 (2): „La etapa natională a competitiilor scolare, la care participarea elevilor este individuala, MECTS acorda, pentru fiecare an de studiu/disciplina, sectiune, categorie, maximum 3 premii, de regulă un premiu I, un premiu II si un premiu III, si un număr de mentiuni reprezentând 10% din numărul participantilor, rotunjit la numărul întreg imediat superior, în cazul unui număr fractionar, cu respectarea ierarhiei valorice si a conditiei de punctaj stabilita prin regulamentele specifice. Fac exceptie situatiile in care doi sau mai multi participanti obtin acelasi punctaj în concurs, fara posibilitatea de departajare, caz în care comisia poate decide acordarea aceluiasi premiu pentru punctaje egale, cu conditia respectarii numarului maxim de 3 premii.”].
 
la initiativa laudabila a domnului prof. Ion Bararu, SRF Iasi a propus si conducerea nationala a SRF a aprobat acordarea de premii si mentiuni in acord cu regulamentul Olimpiadei Internationale de Fizica 
[art. 6: ”    a) Gold Medals should be awarded to 8% of the contestants (rounded up the nearest integer)..
                b) Gold or Silver Medals should be awarded to 25% of the contestants (rounded up the nearest integer).
                c) Gold, Silver or Bronze Medals should be awarded to 50% of the contestants (rounded up the nearest integer).
                d) An Olympic Medal or Honourable Mention should be awarded to 67% of the contestants (rounded up the nearest integer).„].
 
Astfel, SRF a acordat diplome elevilor evidentiati la ONF2012, iar SRF Timisoara si SRF Iasi, impreuna cu Fundatia Colegiului National „Emil Racovita” din Iasi, au acordat medalii!
Pentru prima data in istoria olimpiadei romanesti de fizica elevii au primit medalii!
Numarul total de medalii si de diplome acordate de SRF a fost de 283 (din 418 participanti, de la clasa a 6-a la a 12-a), dintre care 36 de aur, 72 argint , 103 bronz si 72 mentiuni de onoare!
 
Care au fost rezultatele acestei initiative?
 
Elevii, profesorii si parintii au fost deosebit de incantati, iar MEN a modificat Regulamentul Olimpiadei de Fizica pentru 2013, astfel incat, incepand din acest an, numarul elevilor din fiecare judet care participa la etapa nationala este stabilit astfel:
 
Pentru etapa natională a olimpiadei de fizica sunt alocate fiecarui judet/municipiului Bucuresti un număr de locuri, in functie de numarul de medalii acordate de Societatea Romana de Fizica (S.R.F.) elevilor care au reprezentat judetul/municipiul Bucuresti la editia precedenta a etapei nationale a olimpiadei de fizica (O.N.F.) si rezultatele obtinute la olimpiada internationala de fizica (IPhO) Numarul de locuri pentru fiecare judet/ municipiul Bucuresti se calculează aplicand urmatorul algoritm:

1. Se alocă din oficiu pentru fiecare judet un număr de7 locuri, câte unul pe clasa si respectiv,pentru municipiul Bucureşti un număr de 28 locuri, cate 4 pe clasa.

2. Se alocă suplimentar fiecarui judeţ/municipiului Bucuresti un numar de locuri egal cu pana la 70% din numarul de medalii S.R.F. obtinute de elevii participanti la ONF, desfasurata in anul scolar precedent, la care se adauga cate un loc pentru fiecare elev calificat in lotul largit de fizica si respectiv cate doua locuri pentru fiecare elev care a obtinut premiu sau mentiune la IPhO din anul precedent.

Ce dorim sa realizam in acest an (2013)?

In acest an scolar, cu acordul conducerii SRF, dorim sa acordam diplome si medalii atat la Olimpiada Nationala de Fizica (ONF), cat si la cea de Astronomie (ONA) – care este gestionata tot de profesori de fizica si la care participa elevi pasionati de fizica.

Cum este posibil sa realizam ce ne-am propus?

Pentru a putea produce aceste medalii si pentru a ajunge la „numarul critic” al cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar, astfel incat sectiunea „Fizica si educatie” a SRF sa aiba o voce distincta si sa se manifeste dinamic si consistent ca parte a societatii profesionale a fizicienilor romani, este imperios necesar ca numarul membrilor SRF sa creasca! Momentul actual este unul prielnic deoarece in SRF urmeaza sa aiba loc alegeri pentru toate structurile sale, astfel incat oricine poate participa la alegeri, poate candida si poate alege colegii reprezentativi, cu idei bune si care pot propune proiecte viabile pentru intreaga comunitate profesionala! Din acest motiv va invit sa va inscrieti in SRF sau sa platiti cotizatia aferenta anului 2013.

Toate informatiile referitoare la inscrierea in SRF se gasesc pe site-ul societatii (http://www.srfizica.ro), adica:

1. se completeaza formularul de inscriere de pe site (http://www.srfizica.ro/formular.php) si se trmite pe adresa de e-mail srf@nipne.ro

2. se plateste cotizatia SRF pe anul in curs (30 lei). Plata cotizatiei se realizeaza prin intermediul uneia dintre filialele SRF (Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara).

Pentru colegii care doresc sa se afilieze filialei Iasi, informatiile necesare privind contul bancar al Filialei Iasi a SRF, deschis la BRD, sunt:

Nume: Filiala Iasi a Societatii Romane de Fizica

 

cod IBAN: RO87BRDE240SV21839712400

 

Deoarece nu cunosc informatiile bancare ale celorlalte filiale, pe site-ul SRF se gasesc adresele de e-mail ale conducerilor lor (de la ei se pot obtine informatiile de plata). Mai mult, cei care doresc sa trimita cotizatia in contul central al SRF, date necesare sunt:

Societatea Romana de Fizica

 

Cont IBAN: RO75BPOS70602559720ROL01

 

SC BancPost S.A. Stefan cel Mare

 

CUI SRF: 5831787 (necesar celor care platesc prin mandat postal)

 

Dupa efectuarea platii, sunteti rugati sa trimiteti prin e-mail o copie a chitantei, ordinului de plata sau mandatului catre srf@nipne.ro si la seba@uaic.ro

Daca plata cotizatiei se realizeaza o singura data pentru un grup de membri, va rugam sa trimiteti, impreuna cu copia specificata anterior, si o lista cu numele persoanelor platitoare.

Cu deosebita consideratie,

conf. univ. dr. Sebastian Popescu

Secretar al SRF Iasi

 

Comments are closed.